Monday, August 23, 2010

Tauchu terung

Masakan tauchu ni mungkin tak ramai yg suka atau tau. My hb sampai skrg tak makan masakan tauchu but my kids, ok je la plak.
Kali ni mommy nk share tauchu terung, satu masakan yg cepat disediakan.

Tauchu Terung

Bhn2:
2-3 bj terung bulat - ni mommy guna saiz besar, belah 4 atau 6.
3-4 ulas bwg besar - hiris
4-5 ulas bwg putih - hiris
1 in halia - hiris spt btg mancis
- masak tauchu ni lagi "bangkit" rasenye kalau letak byk halia.
2-3 sdb tauchu merah (kalau tak de guna je tauchu hitam...tp fav mommy tauchu merah)
sedikit ikan bilis
1-2 tangkai cili hijau - belah dua
garam & gula secukup rasa (tauchu tu dh masin so garam mgkn letak sikit aje atau xyah lgsg)
1- 1/2 cwn air atau air secukupnya
1 - 1 1/2 sdb minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Dh panas, tumiskan bhn2 hirisan td. Dh naik bau campurkan tauchu. Kacau2 dan tmbh ikan bilis, dan kacau lagi. Kemudian tmbhkan air, garam & gula.
2. Dh mendidih, masukkan terung. Bila dh dkt nk empuk, masukkan cili dan biar sbentar. Tutup api. Siap utk dihidang.

No comments:

Post a Comment