Monday, January 24, 2011

Apam Beras

Resipi ni mommy amik dr Cha dr MyResipi. Nmpk gaya ramai dh menerai kt MyR tu & comei2 lak apamnye...teruja gak le mommy walau pun acuan apam xder...mommy bantai je guna acuan kuih sarang semut ekekeke...mujur ok. Mommy wat tuk minum petang so wat separuh bancuhan aje. Pastu, kuantiti gula pasir & gula perang tu, dua2 mommy kurangkn (byk le gak) sbb ikut tahap kemanisan tekak mommy & fmly. Anyway, thank you byk2 pada Cha kerana sudi kongsi resipi yek!

Apam Beras (Cha dari MyResipi)


Bhn2:
2 cwn nasi
2 1/2 cwn air
3/4 (tiga perempat) cwn gula pasir
1 cwn gula perang
2 cwn tepung
1 sdt yis segera
kelapa parut + sedikit garam

Cara:
1. Kisar nasi & air hgga lumat.
2. Kemudian tmbh kedua2 jenis gula, kisar lagi smpai sebati.
3. Dalam satu bekas, campurkan kedua2 jenis tepung serta yis. Gaul rata.
4. Campurkan bhn2 kisar ke dlm bekas bhn2 kering. Kacau sebati. Perap 3 jam.
5. Panaskan kukusan. Kukus apam dlm acuan kecil2 dlm 15min. Siap. Boleh ditabur dgn kelapa atau dimakan begitu aje.

No comments:

Post a Comment