Friday, January 7, 2011

Asam Pedas Ikan Pari dgn Bunga Kantan

Gulai asam pedas kt rumah ni, cuma mommy je la kot yg suka makan. Yg lain tak berapa minat sgt. Mommy pun dh laaaaaama la gak tak masak ikan pari ni. Kene lak dlm esbok ada bunga kantan (hajat nk wat nasi kerabusss tp blom lg kesampaian, rasenye akan tggl niat aje ni mmmm..).

Ni antara menu lunch bbrp hari lepas. Yg current (hari ni) tak snap sbb sempoi je menu lunch mommy:
- nasi putih
- ikan bakar tawar dgn pencicah budu/air asam
- masak kicap daging
- sup sayur petola
- ulam jering (ni my darling sorang je yg makan, mommy... tak lehhhh nk lolos anak tekak le jwbnye!....)

Asam pedas yg biasa mommy masak letak daun kesum + terung bulat, of course! Tp hari tu dek sbb nk menikmati bunga kantan aje so x masukkan sayur2 yg lain tuh.

Jom kita ke dapur...!


Asam Pedas Ikan Pari dengan Bunga Kantan


Bhn:
1 potong ikan pari, belah kecil2
2 btg bunga kantan, belah empat

bhn2 tumbuk:
3-5 bj lada kering, rendam supaya ia lembut then gunting kecik2 (bley  gantikan dgn serbuk cili tp rasa mgkn ada sket beza bg yg tekak sensitip lar)
3-5 ulas bwg kecil
3 ulas bwg putih
1/2 (setengah) inci halia

1 btg serai, dititik
3-5 kpg asam keping (ikut saiz, kalau besar, kurangkan)
air secukupnya (agak2 le ye ndak kuah byk mana...)
garam dan gula secukup rasa
sedikit myk utk menumis (mommy tak suka boh byk sgt myk...1sdb pun dh ok)

Cara:
1. Panaskan myk dlm pot. Tumiskan sambil kacau2 bhn2 tumbuk hgga naik bau then masukkan serai & asam keping. Kacau2 lagi sblm dimasukkan air. Tmbh garam & gula secukupnya.
2. Dh menggelegak kuahnye tu bley la boh ikan dan bunga kantan. Sesekali kacau sket, hgga masak. Siap utk dihidang mmm.......

No comments:

Post a Comment