Tuesday, January 11, 2011

Cinnamon Tea Cake

Juadah minum petang mmg sesuai le sgt2 ngan wat tea cake. Sekali-sekala, berselang2 dgn pisang goreng ke, cucur udang ke...kan?  Membuatnye sgt le sng. Ada yg guna tpg gandum/serbagune pastu tmbh le bkg soda/bkg pwdr. Tp kali ni, resipi ni guna SRF (self-raising flr). Tekstur kek masih lembut esp masa tgh2 suam2 tu. Kene lak ada cinnamon ni...mmm...aroma merata rumah perginye hihihihi

Kek ni ada 2 pilihan samada nk rasa cinnamon atau x mo.
Pd yg nak, leh sprinkle kan ler campuran cinnamon ke atas kek, kalo xmo, just hv the cake only :)
So, mommy sprinkle cinnamon tu individually. But for me, of courseeeeeeee ndak cinnamon tuh! ermm....yummmmmm

Resipi ni mommy amik dr buku resipi grandma :), terlebih brown le plak sbb dok sibuk. Masa tu prepare lunch, wat ayam percik, lupa le plak ada kek dlm oven mmm...Tp Alhamdulillah, rasa tetap tak lari heheh..skali hadap, lepas anak2 balik dr school...almost licin, belen ada 3 slices je kikikiki...Ada yg ndak cinnamon, ada yg ndak plain..mcm2 ragam 5 anak nih!

Jom...kita mem-baking!

Cinnamon Tea Cake



Bhn:
1/3 (satu pertiga) cwn butter, pd suhu bilik
2/3 (dua pertiga) cwn gula kastor
1bj telur
1 sdt esen vanila
1 1/3 cwn tepung naik sendiri (SRF)
200ml susu

sprinkle:
1/2 (setengah) sdt serbuk kulit kayu manis
1 sdb gula kastor
1 sdb butter, cairkan (guna microvave atau atas api)

Cara:
1. Panaskan oven, dlm 170C. Griskan loyang kek size 20cm (mommy guna yg square), alaskn dgn baking paper jika perlu (mommy tak alas pun, just grease).
2. Guna electric beaters, pukul butter bersama gula kastor, hingga warna pucat. Kemudian tmbh telur dan pukul lagi hingga sebati. Sambil pukul tu masukkan esen vanila yer.
3. Dah sebati tu, then off kan le beater tu. Skg guna senduk plak ye. Masukkan tpg & susu, just kaup balik je adunan kek tu. Adunan siap.
4. Tuang adunan ke dlm loyang dan bakar dlm oven td, dlm 30min atau hgga kek keperangan. Test, jika cucuk dgn cake tester tu kek dh masak, leh lar bw kuar dr oven & biarkan ia sejuk.
4. Sementara tu, campurkan serbuk cinnamon + gula. Untuk menghidang ada 2 pilihan. Kalau seisi rumah mmg gerenti suka mkn cinn tu, just brushkan butter cair atas kek then sprinklekan campuran cinn + gula td tu. Then leh la potong kecik2. Atau pun, kalau nk yg plain aje, potong 1/2 kek tu then baru letak cinn. The other half let it be plain, pun sedap gak makan :)


Yg serbuk2 kt ates tu ada taburan serbuk cinn & gula selepas di-brush-kan dgn melted butter....very nice!

No comments:

Post a Comment