Tuesday, November 15, 2011

Almaraz Kerabu Hati

I'm the only one in the house yg boleh makan hati! Bkn makan hati (memendam  - merajuk tuuuu) heheh tp hati ayam ka, lembu ka...mommy aje lah yg ON...yg lain semua OFF hmmm...
Anyway, kali ni mommy nk wat kerabu hati lah sbb boring dh la makan hati goreng kunyit, hati masak merah, gulai darat hati, kari hati, kicap hati.....Campurkan ngan ulam2 ni, best gak kan.

Since ada lagi stok hati lembu (bley aje wat ngan hati ayam), so mommy dptlah idea nk wat salad ni. Actually hati lembu ni mommy dpt free (dh lebih sbln dh). Dpt dr uncle butcher di Newcastle ni..thanks a lot ye Uncle. Uncle tu mmg pemurah, slalu je mommy dpt daging free dr dia :)..maksudnya, kalau mommy beli 2kg, dia tmbh jd lebih 2kg tp (kdg2 smpai extra 1/2kg!) tp mommy bayar 2kg je. Yg hati ni plak, dia bg kat2 1kg FREE! Alhamdulillah.....skg ni dh tggl sejemput je dlm freezer tuh.

Pd sesapa yg tak makan set2 hati ni, boleh aje gantikan dgn ayam/daging/udang/sotong...

Jom buat salad hati....!

Almaraz Kerabu Hati


Bhn:
100g hati - hiris kecil2, rectangle sket
1 1/2sdt lada hitam (biji)
1sdt extra virgin olive oil (atau myk masak biasa)
1sdt kicap soya
secubit garam
----------

kerabu:
buat tomato - potong wedges
kobis - hiris2
lettuce, rocket, spinach - ni smua salad yg biasa ada kt sini so campur aje lah
----------

dressing:
2-3sdb jus lemon
2sdb kicap soya
garam & gula secukup rasa
*boleh tmbh 1-2bj cili api, tumbuk, kalau nk versi pedassss ala2 tekak org Melayu lah....

Cara:
1. Rebus hati + sdkt garam - smpai separuh masak then angkat.
2. Tumbuk lada hitam & olive oil - tak  perlu lumat sgt. Gaul rata pada hati. Perap dlm 10-15min.
3. Sediakn non-stick fry pan. Saute-kan hati yg diperap td dgn api kecil. Campurkn kicap and kacau2 hgga hati masak (tak lama sgt sbb hati cpt masak - kalau daging lama sket la kan). Perisakan dgn garam sket & gula sket. Siap. Letak hati dlm satu bekas plus dgn lumps yg melekat pd kuali tu -- ni sdp ni, rangup2 sket!
4. Sediakan dressing:
Campurkan kesemua bhn - adjustkan kuantiti garam&gula utk dptkan rasa dressing yg sedap ditekak la kan :)
5. Masukkan sayur2 kerabu, hati plus ketul2 tu dlm mangkuk salad (atau bekas apa2 aje la) then tuangkan dressing. Gaul2 rata. Siap utk dimakan dgn nasi putih ka, nasi minyak ka, nasi briyani pun beresss...

Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment