Saturday, December 3, 2011

Mini Layered Slice

Kuih tradisional mmg tak kan lekang dek zaman. Ini adalah antara kuih2 lama yang selalu gak mommy buat. Selalunya buat dalam loyang tp kdg2 tu tak abes. So pk2 try lah buat kecik2 guna ramekin. So, ini lah hasilnya. Ok lah gak, skali masak, dpt 4cwn - skali ngap aje dh abes. Alhamdulillah....

Jom mengukus..........


Mini Layered Sliced
hat yg ni tak terbalikkan
Bhn:
3/4cwn + 1sdb tepung gandum
1/4cwn tpg ubi
1 3/4cwn santan
1/3cwn gula

Cara:
1. Panaskan air kukusan. Griskan ramekin.
2. Mula2 ayakkn kedua2 tepung dlm satu bekas. Dlm bekas lain pulak, cmprkan gula dan santan.
3. Satukan santan ke dlm bekas tpg, kacau guna whisk smpai tiada lumps.
4. Bahagikan kpd 2 bekas (nk lebih pun xpe tp 2 kaler cpt sket siap heheh). Satu dgn kaler asai & satu lagi dgn kaler kesukaan (mommy wat purple -cmprkan kaler biru+merah).
5. Kukus dgn api besar. Masukkan lbh krg 1 1/2sdb adunan putih ke dlm ramekin. Kukus dlm 70-90saat atau adunan dh cam kering2 -- ia cpt masak sbb heat ramekin > panas drpd heat loyang & bekas tu kecil. pastu masukkan kaler purple plak. ulang step yg sama. Lapisan terakhir tu, kukus lebih masa sket - 2min ke. Siap!
6. Bila nk bwk keluar dr ramekin tu, pastikan ia betul2 sejuk. Hati2 bila keluarkan, InsyaAllah ok :)

ni plak hat yg diterbalikkan...

No comments:

Post a Comment