Wednesday, January 11, 2012

Thai-style Roasted Maryland with Sweet-sour Dressing Salad


This is our dinner last night.
The best thing about roasting ni is kita tak yah nk monitor continuously cam masak gulai2 & seangkatan dgnnya tu lah. Kali ni mommy buat roasted maryland ala2 thailand pny saucing plus dressing utk salad pun guna ala2 cara2 sos thai.

Jom...roasting!

Bhn2:
2 keping ayam maryland saiz L - cukup utk 2dewasa, 4budak  :)
3-5ulas bwg putih, lenyek sket
2sdb olive oil
2sdb palm sugar (gula melaka atau kalau ada manisan lg kaww)
1sdt sos ikan
sedikit garam & lada hitam (tumbuk kasar2)

1bj bawang besar - hiris wedges, tebal2 sket
1 bj karot - patahkn kecik2
2-4bj roma tomato (atau pe2 tomato pun halal lah..)
--roma tomato ni jiran depan rumah yg bagi, dari garden dia..Thanks again Margaret!!! (byk dh bg sayur2 kt mommy...)

--------
Cara:
sediakan ayam:
1. Panaskn oven 200C.
2. Sediakn roasting-dish. Cuci ayam bersih2 dan keringkan* dgn kitchen towel. Dh kering letak dlm roasting dish. Lumur ayam dgn palm sugar, sos ikan, lada hitam & sdkit garam serta olive oil...ke serata ayam ok!
-* kene keringkan untuk dptkan succulent roasted chicken (agar guna only air ayam saje utk membakar ayam tu nnt)
3. Bakar ayam dlm preheated oven dlm lebih kurang 40min (browning). Lepas 40min tu, sudukan sos (air) dlm roasting dish tu ke atas ayam then baru masukkan (campak2 at random aje) karot, tomato & bawang - bakar lagi, turun suhu kpd 180C; for another 20-30min. Siap.

salad:
lettuce (pe2 jenis lettuce pun ok)
anchive
rocket
baby spinach
..& etc2 [ikut kesukaan msg2 le yer]

salad dressing**:
1sdt sos ikan
1sdt jus limau nipis (kalau masam sgt kurangkn kpd 1/2sdt)
2sdb palm sugar
1-2sdb olive oil
---> gaul rata semua bhn & marinate dlm 5-10min
-**utk versi pedas, just tumbuk 2-3bj cili api then campurkan dgn bhn2 lain tu
---> dh ready dressing, gaulkn dgn veggies, just right after nk menghidang

Cadangan hidangan:
Makan ayam dgn salad dan ayam boleh dicicah dgn airnya (yg dlm roasting dish tu) dan bley gak dicicah dgn salad dressing.
---tp mommy cam biasa arr...makan dgn nasi, lagi puas makan!

2 comments:

  1. maryland tu brand ayam tu ker..?? nak cuba lah. nampak sungguh menyelerakan

    ReplyDelete
  2. Sally,
    maryland adalah bahagian peha & drumstick ayam.
    cam breast, thigh, wings, back...bahagian potongan2 ayam.
    so kalau Sally nk buat, bhg maryland ni sesuai sbb ada both meat & bones. kalau masak seekor atau bhg2 lain pun ok gak - tmbh le bhn2nye. slmt mencuba :)

    ReplyDelete