Thursday, March 8, 2012

Kung Pao Chicken



Sebelum ni mommy share resipi yg sama tp guna sotong, resipinya di sini >> KUNG PAO SQUID. Kat sini sotong ada tp jauh kene pi kalau ndak yg fresh. So, mommy guna ayam - as the original recipe stated which I received from office mate some years ago - rasenye tahun 2006 or 2007 gitu.


Mmg ter-amat simple nk meyediakannya. Kalau nk masakan yg express utk lunch/dinner dgn nasi & this one is highly recommended :) Cumanya cara memasaknya, mommy buat lain sket utk goreng sotong & ikan. So pe lagi...


Jommmm....meng-kung pao!


bhn A:
200-300g breast fillets - potong kecil2/kiub
sedikit garam 
1-2 sdt tepung jagung (secukupnya)
------

bhn B:
2 tangkai cili kering - hiris pendek2
3 ulas bwg putih - hiris2
1/2 - 1in halia - hiris btg mancis (mommy suka letak halia lebih sket sbb keharuman baunya tu)
1-2 sdt sdb sos tiram
1-2 sdb sos cili
1/3 - 1/2 cwn air (lebih kurang)
1/2 bj bwg besar (hiris tebal2 sket - hiris 1/2 dr bwg bulat tu ) 

1/4 capsicum, hiris kiub/menyerong, kecil2 sket
1tangkai cili merah, hiris menyerong, nipis2 (optional)
myk utk menumis, secukupnya.

Cara:
1. Panaskan minyak, secukupnya, dalam kuali. Cuci ayam bersih2, toskan dan gaulkan dgn tepung jagung serta sedikit garam; then gorengkn hingga garing sket. Angkat dan ketepikan.
2. Kalau myk byk sgt, kurangkan. Guna myk dlm kuali yg sama, tumiskn cili kering dalam 1/2 minit. Angkat & ketepikan. 
3. Guna myk & kuali yg sama, tumiskn masukkan bwg putih dan halia, kacau2  hgga naik bau. Kemudian tambahkn cili kering goreng serta sos2 dan sedikit air, sambil kacau - bila dh mendidih masukkan hirisan bwg besar & capsicum. Akhir sekali masukkan 
ayam goreng tadi & kacau2. Perisakn dgn garam & gula (jika perlu). Kacau2 sekejap dan angkat. Siap utk dihidang dan dimakan.



No comments:

Post a Comment