Monday, August 13, 2012

Daging Kurma Sri Lanka



Hari ni kita ke Sri Lanka la plak hehhe..lebih kurang bamiah arab aje ni except tak derk letak susu sejat/santan. Ni pun antara masakan2 simple yg mom suka sgt2 nk buat...simplicity is divinity kikikik

Jom.....



Daging Kurma Sri Lanka
- olahan dari Topsyturvymum

Bhn:
200-300g daging (ayam pun boleh)
- dihiris (dimasak smpai airnye kering) atau kiub (direbus smpai hmpir empuk)

Bhn kisar:
1 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 sdb cili kisar
1/3 cwn gajus panggang
1 sdb serbuk ketumbar
1 sdb serbuk jintan halus
2 sdb plain yogurt
-----------------------
1/2 cawan daun ketumbar (kena ada)
2sdb minyak utk menumis

Cara:
1.Panaskan minyak dalam periuk/kuali, guna api sederhana. Tumis bhn kisar sampai naik bau. Kacau2.
2. Then masukkan daging. Sentiasa kacau2 then perisakan dgn garam.
3. Since daging dah direbus so tak lama memasakannya, pastu masukkan potongan daun ketumbar. (baru "bangikt" baunye). Kacau2. Siap. Sedia untuk dihidang.

*masakan ni kene kacau2 selalu kalau tak cpt rentung, api jgn terlalu kuat sbb kcg cpt hangus.


Selamat mencuba yer!

No comments:

Post a Comment